![](/media/lib/91/n-1195815922_276885-8501febad0361960c26415b206579549.jpeg)
Azjatyckie wpływy na europejskie psy
21 grudnia 2011, 11:39Badania genetyczne 642 psów ujawniły, że współczesne rasy Ameryki i Europy mają więcej wspólnego z psami z Azji Południowo-Wschodniej niż, jak dotąd uważano, ze starymi rasami Europy czy Bliskiego Wschodu.
![](/media/lib/193/n-membrana-d745cd913a34ced726d85cfcab69ff18.jpg)
Kolejny krewniak grafenu
23 maja 2014, 12:27Materiał TGNC, czyli bazujący na triazynie grafitowy azotek węgla (triazine-based graphitic carbon nitirde), został teoretycznie przewidziany w 1996 roku. Teraz udało się go uzyskać uczonym z University of Liverpool
![](/media/lib/253/n-loac-6756a5df64ac58d070f10a27e24909ee.jpg)
Przełomowy lab-on-a-chip IBM-a
2 sierpnia 2016, 12:58Specjaliści z IBM-a stworzyli układ typu lab-on-a-chip, który, jako pierwszy w historii, jest w stanie przeprowadzać separację materiału biologicznego w skali nano. Z artykułu opublikowanego na łamach Nature Nanotechnology dowiadujemy się, że podczas eksperymentów IBM-owski system był w stanie separować materiał o średnicy 20 nanometrów
![](/media/lib/376/n-zweglony-material-6403cc156de4ac4b36ba5b184d665a95.jpg)
Zidentyfikowano pozostałości jednej z najstarszych na świecie jedwabnych tkanin
6 grudnia 2019, 14:37Chińscy archeolodzy potwierdzili, że znaleziony w urnie z czasów neolitycznej kultury Yangshao zwęglony materiał to pozostałości jednej z najstarszych na świecie jedwabnych tkanin. Urnę odkryto na stanowisku Wanggou w prowincji Henan.
![](/media/lib/478/n-bombardowanie-fd3fb531a4cb3f36043fc97c986302dc.jpg)
Udało się wyjaśnić zagadkę bombardowania Księżyca sprzed 3,9 miliardów lat
11 listopada 2021, 09:31Powierzchnia Księżyca pełna jest kraterów uformowanych przez uderzenia asteroid. Badania skał pokazały, że asteroidy masowo opadały na powierzchnię Księżyca przed około 3,9 miliardami lat. Stworzono więc teorię o Wielkim Bombardowaniu. Jednak dotychczas nie wiadomo było, skąd pochodziły skały, które zbombardowały Księżyc.
![](/media/lib/578/n-caltech1-404f9f3a66bd5208618d67187ead9ebc.jpg)
Zarejestrowano kwantowy szum Barkhausena. Największe zjawisko kwantowe w laboratorium?
19 kwietnia 2024, 09:49W materiałach ferromagnetycznych spiny grup elektronów zwrócone są w tym samym kierunku. Dotyczy to jednak poszczególnych regionów (domen magnetycznych), spiny pomiędzy domenami nie są uzgodnione. Wszystko się zmienia w obecności pola magnetycznego. Wówczas spiny wszystkich domen ustawiają się w tym samym kierunku. Zjawisko to nie zachodzi jednak jednocześnie, a przypomina lawinę
![© NASA](/media/lib/10/1182505614_450926-e53849a489e7110d784db683a74cb9a5.jpeg)
Ziemskie życie na Księżycu?
27 czerwca 2008, 11:11Badania brytyjskich naukowców sugerują, że ślady najwcześniejszego ziemskiego życia możemy znaleźć na... Księżycu. W 2002 roku amerykański astronom John Armstrong wysunął teorię, że gdy przed czterema miliardami lat Księżyc był bombardowany przez meteoryty, mogła nań dotrzeć z Ziemi materia biologiczna.
![](/media/lib/47/predkosc-02580a6e5c9c8b5169aadcdbd9b0f587.jpg)
Teoretyczne manipulowanie czasoprzestrzenią
16 listopada 2010, 17:48Naukowcy z Imperial College London opracowali teoretyczną koncepcję manipulowania światłem przechodzącym w pobliżu obiektu. To oznacza, że teoretycznie możliwe jest ukrycie przed obserwatorem rozgrywających się wydarzeń tak, by nie zdawał on sobie z tego sprawy.
![](/media/lib/161/n-tchawica-33b73fdcb263770bb2e09491e1dfe8fc.jpg)
Wydrukowany stent uratował życie Kaiby
24 maja 2013, 11:26Kaiba Gionfriddo, syn April i Briana, urodził się z poważną wadą układu oddechowego. Jego zapadające się oskrzela blokowały dostęp powietrza do płuc. Dlatego też dziecko było podłączone do respiratora, a lekarze nie dawali mu dużych szans na przeżycie
![](/media/lib/220/n-termos-abf21d45445542e880d9d826c30cc3b0.jpg)
Zatrzymać zimno
11 czerwca 2015, 08:42Nowatorski termos, który utrzymuje niską temperaturę napoju nawet trzykrotnie dłużej niż obecne na rynku pojemniki, opracowali naukowcy z Politechniki Gdańskiej. Zimny napój wytrzymuje w nim nawet kilkanaście godzin, a przechowywane w nim soki czy alkohole dłużej zachowują walory smakowe.